Har EHEC-bakterien kommit för att stanna?

Konferens

Har EHEC-bakterien kommit för att stanna?

Se konferensen på film här!

Lyssna på ljudinspelningen (mp3)

Förkortningen EHEC (enterohemorragiska Escherichia coli) betecknar både en bakterie och den sjukdom den orsakar hos människor. När bakterien isolerats från livsmedel eller djur, men inte gett upphov till sjukdom hos oss människor kallas den VTEC (verotoxinproducerande E. coli).

Utomlands kallas bakterien stundtals STEC (shigatoxinproducerande E. coli.)

Den nedåtgående trenden för inhemska EHEC-fall som vi noterat några år bröts 2010 i och med att både antalet inhemskt smittade och de utlandssmittade fallen ökade. Sommarens stora EHEC-utbrott som hade sitt ursprung i Tyskland och orsakades av groddar, har väl inte gått någon förbi.

Tamboskap har utpekats som den huvudsakliga smittkällan, men uppvisar inga sjukdoms-symptom. Människorna smittas genom direkt djurkontakt, via livsmedel, vid vistelse i beteshagar och i badvatten som förorenats av avföring, men även person-till-person smitta förekommer. Vad kan vi som allmänhet göra för att skydda oss? Vilka handlingsplaner har myndigheterna? Detta är några frågor som kommer att belysas under konferensen.

Konferensen hålls på en populärvetenskaplig nivå och belyser den aktuella EHEC-situationen i Sverige och utomlands. Konferensen vänder sig till alla som vill veta mer om EHEC.

Program

Moderator: Marie-Louise Danielsson-Tham 

10.00     Registrering och kaffe

 10.30     Välkommen
                 Åke Barklund Akademisekreterare och VD, KSLA

 10.45     Vad är VTEC/EHEC? 
                  Marie-Louise Danielsson-Tham, professor, Örebro universitet.

 11.05     EHEC-sjuka människor         
                 Bo Svenungsson, smittskyddsläkare, docent, Smittskydd, Stockholm

11.35     Kaffe

 11.50     VTEC på djur i Sverige
                  Stefan Widgren, Epidemiolog, leg. Veterinär, SVA

 12.15     Hur attackera EHEC i kök och livsmedelsindustrier?    
                 Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare, VMD Livsmedelsverket

12.40     Lunch

13.50     Diagnostik av VTEC/EHEC
                 Erik Eriksson, leg. veterinär, VMD, SVA

14.10     Hur tacklas VTEC/EHEC på gården?
                 Sten-Olof Dimander, VD, VMD, Svenska Djurhälsovården

14.35     Riskhantering av EHEC hos djur
                 Bengt Larsson, veterinärråd, leg. vet., SJV

15.00     Kaffe

15.30     VTEC/EHEC-läget utomlands
                 Ivar Vågsholm, professor, Institutionen för Biomedicin och veterinär folkhälsa, SLU

15.55     Hur resonerar detaljhandeln kring riskerna med EHEC? 
                Anders Axelsson, kvalitetschef frukt och grönt, ICA

16.20    Diskussion

17.00    Avslutning

 


Evidensbaserade beslutsprocesser – en framkomlig väg för skogssektorn?

14/11: Möjligheter och problem med metoder och modeller på det skogliga området kommer att belysas, liksom de mera generella frågorna i tiden kring svårigheter för vetenskapliga tänkesätt att få genomslag.

Evidensbaserade beslutsprocesser – en framkomlig väg för skogssektorn?

14/11: Möjligheter och problem med metoder och modeller på det skogliga området…

Spatial Ecology of Rotational and Continuous Cover Forestry in Boreal Landscapes

12/11: Professor Dan Binkley presents a new study on the theme continuous cover forestry in boreal landscapes.

Spatial Ecology of Rotational and Continuous Cover Forestry in Boreal Landscapes

12/11: Professor Dan Binkley presents a new study on the theme continuous…

Human Behavior and Biohazards in the Livestock Sector – the good and the bad

29/10: Focus on biohazards in the animal sourced food chain, in national and international perspectives.

Human Behavior and Biohazards in the Livestock Sector – the good and the bad

29/10: Focus on biohazards in the animal sourced food chain, in national…

Antibiotika utan bismak – läkemedelstillverkningens roll

29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.

Antibiotika utan bismak – läkemedelstillverkningens roll

29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…