KSLA har till Miljö- och energidepartementet lämnat synpunkter på Begränsning av odling av genetiskt modifierade växter, SOU 2016:22.
/…/
EU:s direktiv 2015/412 är ett misslyckat försök att hantera låsningarna i debatten om den moderna biotekniken och borde aldrig ha tillkommit. I stället behövs en saklig process i syfte att basera politiska ställningstaganden kring bioteknik på gedigna forskningsresultat för en riskvärdering av de nya växtsorternas egenskaper. En sådan syn på bioteknik i växtodlingen av yttersta vikt med tanke på de enorma utmaningar vi står inför när det gäller klimatförändringar, miljöpåverkan och folkhälsa kopplat till maten vi äter. Sverige kan göra en insats genom att inte utnyttja EU:s direktiv 2015/412 för en förändring av svensk lagstiftning, men i stället verka för en ändrad attityd till bioteknik på EU-nivå.
KSLA har yttrat sig över Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen.
KSLA har en i grunden positiv syn på remissen om natur- och kulturvårdande skötsel av skog.
KSLA har yttrat sig över betänkandet ”En hållbar bioekonomistrategi för ett välmående fossilfritt samhälle” samt delbetänkandet ”Förnybart i tanken, ett styrmedelsförslag för en stärkt bioekonomi”.
KSLA har yttrat sig över Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande För Sveriges landsbygder – en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd.