Regio Foodvalley I – KSLA Nytt & Noterat nr 3-2018

KSLA:s Kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja reste till Foodvalley i Nederländerna i oktober för att inspireras. Foodvalley ligger runt Wageningen i Gelderlandprovinsen, som gränsar till Tyskland. I området arbetar 15 000 personer inom food tech. Räknar man in lantbrukare och industri så mångdubblas antalet sysselsatta i regionen.


Replik: Engagemang och kunskapsutbyte i areella frågor är grunden för KSLA Mer information
Mer information

I Rapport 1:

  • World Food Centre: Mötesplats och kunskapscentrum för mat
    Ett av kommitténs besök gick till World Food Centre, WFC, i kommunen Ede – ett Disneyland för mat som är under uppbyggnad och förväntas vara klart senast 2022.
  • Universitetssjukhuset i Ede: Mat och rörelse för kortare vårdtider
    Mindre matsvinn och snabbare tillfrisknande när patienterna får välja fritt från en restaurangmeny. Fördelarna är många när universitetssjukhuset i Ede samarbetar med lantbruksuniversitetet i Wageningen om mat, måltider och hälsa.
  • Remeker Farm: Av jord är du kommen
    Remeker Farm har genom egenutvecklad filosofi och ett koncept tagit idén om att skapa värde från jord till bord till en egen nivå genom ett ”naturligt system”. Berättelsen om Remeker Farm återgavs vid Värdekommitténs besök på vandring genom gårdens produktion och på mejeriets loft där en konferensanläggning och ett undervisningskök är inrättade. Gårdens ägare Jan Dirk van de Voort be­rättade om gårdens utveckling under en måltid som var baserad på gårdens ost- och smörprodukter samt egenutvecklade bröd.