Den 18 juni 2021 höll KSLA:s skogsskadekommitté i samarbete med Skogsstyrelsen ett webbinarium, som behandlade de negativa effekterna av multiskadad ungskog i norr. Tanken med webbinariet var att öppna ögonen på beslutsfattare om de enorma värden som står på spel och att öka viljan att aktivt motverka skadorna.
Ungskog i norra halvan av Sverige lider av älgbetesskador och törskatesvampangrepp och även av svampsjukdomar som snöskytte och knäckesjuka. Konsekvenserna av de här skadorna är brutalt stora – det koldioxid som inte fixeras motsvarar det årliga utsläppet från landets personbilar eller, omräknat i förlorat förädlingsvärde av skogsråvaran, sju miljarder kronor per år.
Beräkningar av tillväxtförluster i tallskogen i de fem nordligaste länen presenterades av Urban Nilsson från SLU. De visar att enbart älgbetet orsakar förluster i storleksordningen 7 miljoner m3 årligen jämfört med vad vi skulle för-vänta oss av en obetad skog. Mycket av tallföryngringarna blir till ojämna björkbestånd som får en sen start. Emma Tillberg från Skogsstyrelsen sade att skadenivåerna ger allvarliga följder för markägare och samhället i stort och hon påtalade behovet av skogsskötsel för vitala skogar.
Inspelning från webbinariet finns här.
…
Rapport från ett hybridseminarium den 12 mars 2024.
Kort referat från seminariet ”Vad kan Sverige lära av Irlands livsmedelsstrategi?” den 18 april 2018.
Om Caseutmaningen 2018 – How Tall is a Pine? – där uppdraget var att arbeta fram ett kommunikationskoncept som ökar förståelsen för skogens nyttor.
Antibiotikaplattformen arrangerade ett detta hybridseminarium där bakgrund och olika aktörers behov av samt förhållande till djursjukdata diskuterades.
September 2023: Karta som visar markanvändningen för Sveriges städer baserat på stadskartor i ”Ljunggrens atlas över Sverige städer upprättade från år 1853 till år 1861”.
Av etnobiologen Vagn J Brøndegaard.