KSLA har lämnat synpunkter på Energimyndighetens rapport ”Hållbarhetskriterier med förslag till implementering av vissa delar av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG om främjande av användning av energi från förnybara energikällor” (N 2009/ 7508/E).
Energimyndigheten förslår att det införs en särskild lag om hållbarhetskriterier samt att vi därtill ändrar i energiskattelagen och i lagen om elcertifikat. De befintliga svenska lagarna, t.ex. miljöbalken och skogsvårdslagen anses inte tillräckliga för att garantera efterlevnad av de nya villkoren. Även dessa lagar kan behöva ändras, men det ska utredas vidare. Resultaten blir en mycket omfattande årlig rapporteringsskyldighet för alla företag som tillhandahåller eller använder biodrivmedel och andra flytande biobränslen. Någon begräsning efter företagsstorlek eller leveransvolym finns inte och allt skall verifieras och granskas av oberoende granskare.
Systemet kommer att innebära ett betydande merarbete och ökade kostnader för hela produktionskedjan. Särskilt hårt drabbas mindre företag, som inte har resurser och kompetens att genomföra omfattande hållbarhetsanalyser utan måste köpa tjänsterna. Förslagen är därmed inte förenliga med de ambitioner om regelförenkling och mindre byråkrati som såväl den svenska regeringen och EU-institutionerna har som mål.
Samtidigt är möjligheterna för en leverantör att stå utanför regelverket mycket begränsade eftersom kriterierna blir ett villkor för att den aktuella produktionen skall kunna räknas med i det nationella åtagandet för förnybar energi och få del av skattenedsättning, elcertifikat etc.
KSLA är medveten om att EU-direktivets mycket detaljerade utformning starkt begränsar utrymmet för nationella förenklingar. Likväl har vi från branschorganisationer och företag erfarit att det finns sådana möjligheter som inte i tillräcklig grad beaktas av Energimyndigheten. Vi har inte kompetensen för att precisera dessa möjligheter, men utgår ifrån att dessa kommer redovisas i olika remissyttrande och där så är möjligt beaktas i kommande tillämpningsföreskrifter.
KSLA har yttrat sig över EU-kommissionens förslag till förordning om hållbar användning av växtskyddsmedel.
KSLA har beretts tillfälle att yttra sig över EU-kommissionens CRCF-förslag.
KSLA har yttrat sig över förslag om ändring av EU-förordning 2018/841 (LULUCF) och EU-förordning 2018/1999.
Betänkandet N2020/02751 har remitterats av Näringsdepartementet och KSLA har avgett synpunkter.
Remissen ”EU-kommissionens förslag om certifieringsramverk för upptag och infångning av koldioxid” (M2022/02237) har remitterats av Miljödepartementet, Klimatenheten. KSLA har lämnat synpunkter på det remitterade förslaget.
KSLA har yttrat sig över Miljö- och energidepartementets promemoria Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle.
Synpunkter på HaV:s uppdatering av åtgärdsprogrammet för havsmiljön.
KSLA har fått möjlighet att yttra sig över Skogsstyrelsens rapport Hyggesfritt skogsbruk.
KSLA har lämnat kommentarer på EU-kommissionens initiativ ”Klimatförändringar – hållbart kolkretslopp” (Climate change – restoring sustainable carbon cycles).