I början av 1990-talet drogs riktlinjerna upp på Logården för att storskaligt jämföra olika odlingssystem och Logården delades i tre delar med olika växtföljder: konventionellt, ekologisk och integrerat. I september 2012 förlade KSLA ett seminarium till Logården där resultat och erfarenheter från försöken redovisades och diskuterades. Denna skrift dokumenterar detta seminarium.
Logården utanför Grästorp i Västergötland donerades till Hushållningssällskapet Skaraborg redan 1942, men drevs i relativ anonymitet under flera decennier. I början av 1990-talet väcktes dock Logården ur sin törnrosasömn. Då drogs riktlinjerna upp för att storskaligt jämföra olika odlingssystem och Logården delades i tre delar med olika växtföljder: – ett konventionellt odlingssystem som skulle bedrivas som växtodlingen i området, – ett ekologiskt system enligt KRAV:s regler vid denna tid, – ett integrerat odlingssystem, där minskade energiinsatser genom odling utan plog var en väsentlig del, liksom lähäckar för att gynna den biologiska mångfalden. I september 2012 förlade KSLA ett seminarium till Logården där resultat och erfarenheter från försöken redovisades och diskuterades. Denna skrift dokumenterar detta seminarium.
Text & foto: Jens Blomquist, Agraria Ord & Jord
Publiceras endast digitalt.
Baljväxter, bioekonomi,teknikutveckling, forskarkompetens, utvecklingspolitik, hållbart lantbruk, skogsskadegörare. Och mera!
…
Minnesorden utgör ett försök att teckna en helhetsbild av de senaste årens bortgångna ledamöter både som akademiledamöter och som personer.
Vegetationsutvecklingen på ön har fotodokumenterats åren 2014 och 2022.