Alléer kring våra vägar har varit viktiga element i landskapet. Enligt Naturvårdsverkets definition, som också ska användas i den nationella vägdatabasen består biotopen allé av minst fem lövträd. Dessa kan vara planterade i en enkel eller dubbel rad och ska bestå till övervägande del vuxna träd.
Alléerna har i mycket stor omfattning försvunnit. Största utbredningen var på 1930- och 1940-talet sedan har den minskat, beroende på ålder, breddning av vägar och att de kan utgöra en trafikfara. Många alléer har plockats bort över tid. Sedan ett antal år är de dock skyddade som biotoper och får inte tas ner utan tillstånd, i stället behöver man återplantera och restaurera existerande alléer. Vid det arbetet är det viktigt att beakta vad som är traditionellt förekommande och vad som är lämpligt med tanke på ståndort, förekommande trädsjukdomar och trädens härdighet.
Startsidebild: Stora Frösunda allé, foto Holger Ellgaard, CC BY-SA 4.0.
Rapport från Kommitténs för land och stad studieresa till Berlin i april 2018.
Förteckning över artiklar ur ickesvenska tidskrifter och årsböcker med ämnen som på olika sätt har relevans för nordisk skogs- och lantbrukshistorisk forskning i tvärvetenskaplig mening.
Skogsavdelningen genomförde tre rundabordssamtal om arbetskraft under 2021. Här ett kort referat.
Ett referat från seminariet ”Certifiering som drivkraft för hållbarhet” den 17 november 2017.