Östersjön förenar – Aktuellt från KSLA nr 7-2023

Den är mäktig med sitt stora vingspann och skarpa profil – havsörnen. Och den svävar över allt fler revir utmed Östersjöns kuster, inte bara i Sverige. Det är ett tecken på att Östersjön mår bra – eller i alla fall bättre.


Biblioteket stänger kl 16 torsdag 19/9, samt är helt stängt 25-26/9 då vi är på Bokmässan! Mer information
Mer information

Havsörnen är en miljöindikator och att den är tillbaka är en seger för svensk naturvård Förutom havsörnen är även säl, utter och tumlare tillbaka. Förutom havsörnen är även säl, utter och tumlare tillbaka. En förklaring till att Östersjöns situation förbättrats så mycket är dels de åtgärder som togs för att förbjuda allvarliga miljögifter som kvicksilver, DDT och PCB, dels det systematiska arbetet med att komma tillrätta med förorenande punktkällor inom ramen för Helsingforskommittén, Helcom. De årliga utsläppen har minskat med 49 miljoner kg kväve och 6,8 miljoner kg fosfor fram till 2017. Men det är inte tillräckligt. Trots minskade näringsutsläpp ökar ytan av syrefria bottnar i Östersjön, och täckte 2022 en femtedel av egentliga Östersjöns yta. Det kan förklaras med variationer i inflöde av salthaltigt vatten via Öresund och bälten som med skiktningen av vattenlagren i Östersjön är det enda naturliga sätter att förbättra kvaliteten på vattnet i djupområdena. Med förväntat stigande vattennivåer i spåren av klimatförändringarna skulle inflödet kunna öka, eftersom det i praktiken innebär att den tröskel som Öresund och bälten utgör sänks.

Kung Carl XVI Gustaf deltog hela dagen i Östersjöseminariet och menade i sitt tacktal att det visat på både möjligheter och problem med vårt innanhav.

Här går det att se seminariet i efterhand.


Den 22–23 september 2019 genomförde akademiens Kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja en studieresa till Åland. På programmet stod landsbygdsutveckling och att hälsa på KSLA:s förre akademiagronom Magnus Stark som då var vd för Ålands Hushållningssällskap.


Mer än bara taxfree – KSLA-Nytt & Noterat nr 3-2019 Mer information
Mer information