Överförbrukningen av naturresurser är ett globalt problem som berör våra samhällen i sin helhet. Förbrukningen av naturresurser avser såväl resurser som hämtas upp ur jordskorpan som förlusten av biologisk mångfald.
Hit måste även räknas förvaltningen av sötvattenresurser likaväl som det som vi numera räknar som den största utmaningen, dvs. utsläppen av växthusgaser som leder till ett varmare och mer instabilt klimat och därtill försurning av haven. Livsmedelsförsörjningen är en del av helheten. Allt hänger ihop och de olika utmaningarna kan inte lösas separat. För kli-matutmaningen gäller att användningen av fossila bränslen måste börja minska snarast eftersom huvuddelen av klimatgaserna ackumuleras i atmosfären. Men samma slutsatser kan dras även för andra naturresurser än fossila bränslen.
I den här rapporten är ambitionen att ta ett helhetsgrepp på denna problematik. Den lägger särskild tonvikt på de förändringar som vi menar behövs inom jordbruket. Vi vill därvid ge Afrikas jordbruk uppmärksamhet, inte minst eftersom folkökningen där kommer att bli mycket stor de närmaste decennierna.
Skribenter har varit Anders Wijkman, Peter Sylwan, Inge Gerremo, Thomas Hahn, Peter Edling och Harald Svensson (arbetsgruppens ordförande och redaktör för rapporten). Dessutom har Kevin Bishop, Johan Biärsjö, Maria Dirke och Gunnela Ståhle deltagit i gruppen. Samtliga är ledamöter i KSLA.
Rifo-seminarium med rapporten som utgångspunkt (2024-10-23)
Rapportlansering under ledning av arbetsgruppen (2024-05-27)
Läs fem av skribenternas debattartikel i Aktuell Hållbarhet (2024-06-14).
Startsidesbild: Hyllning till daggmasken – bronsskulptur av konstnären Bertil Englert, Danielslundsparken i Ängelholm. Foto: Peter Sylwan.
Denna rapport genomlyser möjligheterna att i skogsbruket höja virkesproduktionen samt belyser om och hur naturmiljön påverkas av detta.
Bibliografisk förteckning uppgjord av Per Magnus Hebbe
The critical SARS epidemic is probably still fresh in everyone’s mind, particularly as new cases continue to develop from time to time. Foot and mouth disease and swine fever are other well-known and dreaded diseases. We believed that we knew how to deal with and prevent such diseases, but we have recently experienced massive outbreaks at close quarters.
”Vi tror att en ökad variation i skogen är bra – och att vägen dit går via engagerade skogsägare som vet vad de vill”. Det är huvudbudskapet i det arbete som KSLA:s skogsskötselkommitté presenterar i denna skrift. En skogsägare kan göra stor skillnad i skogen men det tar lång tid innan det får riktigt genomslag.
Utvecklingen under 1900-talet och potatisen i forskning och undervisning vid Institutionen för växtodlingslära i Ultuna 1957–1991.
Människans förändring av landskapet – boskapsskötsel och åkerbruk med hjälp av skog
…
Ett KSLAT-nummer i huvudsak om perioden från 1972, då FN:s första konferens om mänsklig miljö i världen hölls i Stockholm, fram till de utvecklingsmål vi arbetar med idag.