SOLMED nr 30 Från byatjur till genteknik


Unikt tillfälle – välbevarad svart frack säljes till förmån för akademiens verksamhet! Mer information
Mer information

Milstolpar i svensk husdjursgenetik och husdjursavel under 1900-talet

Under 1900-talet har vi kunnat bevittna genetikens framväxt som en viktig biologisk vetenskap. Samtidigt har produktiviteten hos lantbrukets husdjur i flera fall mångdubblats. Tillämpning av genetiken har spelat stor roll i denna process. Boken skildrar det viktiga samspelet mellan forskningen och tillämpningarna inom den praktiska aveln. Man får följa uppbyggnaden av forskning, undervisning och rådgivning. De svenska undersökningarna genomlyses grundligt och för vart och ett av de viktigaste djurslagen speglas de mest betydelsefulla forskningsresultaten, avelstillämpningarna och förändringarna i produktivitet. Den nordiska avelsmodellen, där urval av avkastning kombineras med selektion för förbättrad djurhälsa och fruktsamhet, beskrivs ingående.

Under 1900-talets två sista decennier har flera genombrott inom DNA-forskningen och reproduktionstekniken skett, vilka lett till viktiga tillämpningar. Kloning av kroppsceller har blivit möjlig och kartor över generna hos de olika djurslagen är för närvarande under utarbetande. I ett avslutande kapitel tas genetikens tillämpningar idag samt de allmänbiologiska och etiska frågorna upp till bred diskussion.

Författaren Jan Rendel, född 1927, var under många år professor i husdjursförädling vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han har också omfattande internationell erfarenhet och verkade bl a under elva år för avdelningen för husdjursproduktion vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO i Rom. Där var han en av initiativtagarna till organisationens världsomfattande program för nyttjande, utveckling och bevarande av husdjurens genetiska resurser. Tillsammans med Ivar Johansson har han skrivit boken ”Ärftlighet och husdjursavel” som utkommit på sju språk.

Inskannad pdf, kvaliteten är inte den bästa.


KSLA Nytt 1-2009

Märkesåret 1809, Högtidssammankomsten 2009, Priser och belöningar 2009, Säkrare livsmedel med ny myndighetsstruktur?, Matkommittén – håller grytan kokande, Viltkött öppnar dörren till ”det nya matlandet Sverige”

KSLA Nytt 1-2009

Märkesåret 1809, Högtidssammankomsten 2009, Priser och belöningar 2009, Säkrare livsmedel med ny myndighetsstruktur?, Matkommittén – håller grytan kokande, Viltkött öppnar dörren till ”det nya matlandet Sverige”

Verksamhetsberättelse 2014 – KSLAT nr 1-2015

KSLA:s verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 – KSLAT nr 1-2015

KSLA:s verksamhetsberättelse 2014

Fiskets kollaps utanför Nordamerika – KSLAT nr 2-2008

Vad händer i våra fiskevatten? Håller fiskbestånden på att försvinna? Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) och Sportfiskarna genomförde en temadag om Östersjöns fiskeproblematik på Svenska Mässan i Göteborg den 11 april 2008.

Fiskets kollaps utanför Nordamerika – KSLAT nr 2-2008

Vad händer i våra fiskevatten? Håller fiskbestånden på att försvinna? Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) och Sportfiskarna genomförde en temadag om Östersjöns fiskeproblematik på Svenska Mässan i Göteborg den 11 april 2008.

Ursprungsmärkning av lokalt producerade livsmedel

Rapport från seminariet ”Ursprungsmärkning av lokalt producerade livsmedel” den 13 januari 2011, som arrangerades i samarbete med Södertörns högskola, KK-stiftelsen och Hushållningssällskapens Förbund.

Ursprungsmärkning av lokalt producerade livsmedel

Rapport från seminariet ”Ursprungsmärkning av lokalt producerade livsmedel” den 13 januari 2011, som arrangerades i samarbete med Södertörns högskola, KK-stiftelsen och Hushållningssällskapens Förbund.