Skogens roll i försörjningsberedskapen – Aktuellt från KSLA nr 4-2024

Skogsnäringen är ett frekvent debatterat och diskuterat område. Dock är skogens roll i samhället och ur ett beredskapsperspektiv mycket större än vad som visats i den senaste tidens skogsdiskussioner – något som diskuterades på KSLA under ett rundabordssamtal arrangerat av arbetsgruppen Skog och bioenergi, inom ramen för KSLA:s försörjningsberedskapsprogram och i samarbete med IVA:s avdelning VIII.


Det vi inte producerar i fredstid kan inte produceras i kristid Mer information
Mer information

Deltagarna konstaterade tidigt att skogens roll för den svenska försörjningsberedskapen dessvärre är något av en icke-fråga i dagsläget, även om en robust skogspolitik och skogsnäring kräver att ett sådant perspektiv inkluderas.

I fyra av de sex beredskapssektorer som Birgitta Böhlin lyfter som särskilt viktiga i sin utredning SOU 2023:50 En modell för svensk försörjningsberedskap, är skogsnäringen en nyckelspelare – inom Energiförsörjning, Transporter, Livsmedelsförsörjning och dricksvatten samt Hälsa, vård och omsorg, har skogsnäringen en avgörande roll.

Under samtalet landade deltagarna även i en mängd utmaningar som står i vägen för, eller på annat sätt försvårar, en stärkt försörjningsberedskap inom skogsnäringen, varav tre är:

  • Skogsnäringen är exportberoende och värdekedjorna är komplexa.
  • Riktad FoU och viktiga analyser saknas inom området.
  • Samordningen saknas mellan kommuner, regioner, myndigheter och näring.

Mer kunskap och diskussion behövs, och som en del av akademiernas ansvar fortsätter därför KSLA och IVA sitt samarbete: skogens roll i den svenska försörjningsberedskapen ska identifieras och definieras, och värdekedjeanalyser genomföras för att på så sätt tydligare etablera var åtgärder behöver sättas in.


Månadens karta 12

April 2024: Ett atlasuppslag över produktion och handelsvaror från Sverige och Norge för år 1914.

Månadens karta 12

April 2024: Ett atlasuppslag över produktion och handelsvaror från Sverige och Norge för år 1914.

Smakens värde – KSLA Nytt & Noterat nr 2-2018

Referat från seminariet ”Smakens värde – för individen, producenten och förädlaren” den 19 mars 2018.

Smakens värde – KSLA Nytt & Noterat nr 2-2018

Referat från seminariet ”Smakens värde – för individen, producenten och förädlaren” den 19 mars 2018.

Värmlands läns Hushållningssällskaps och dess Förvaltningsutskotts fattade beslut 1889–1930

Värmlands läns Hushållningssällskaps och dess Förvaltningsutskotts fattade beslut 1889–1930

Förteckning över litteratur om rituell slakt i KSLA:s bibliotek

Förteckning över litteratur om rituell slakt i KSLA:s bibliotek