Växtodling i ett förändrat klimat

Seminarium

Växtodling i ett förändrat klimat

Klimatförändringar påverkar bland annat tillgången till vatten och odlingsbar mark i världen, samtidigt som världsbefolkningens behov av mat för ökar. Alla vi människor, oavsett var på jorden vi bor, behöver dagligen få i oss 2000 kcal och den mesta energin i livsmedel kommer från odling.

Vad kan och vad bör vi odla i framtidens Sverige? Vilka är utmaningarna och med vilka verktyg och vilken kunskap tar vi vara på möjligheterna? Klarar växtförädlingen att exempelvis anpassa grödor till snabba väderväxlingar under vinterhalvåret?

Livsmedelsproduktionen i Sverige ska öka och bli mer konkurrenskraftig enligt regeringens livsmedelsstrategi. Hur omsätter vi detta i praktiken idag och 10, 20, 50 år framåt? Seminariet tar upp dessa frågor. Vi spanar också framåt genom nedslag hos odlare och företagare som ser möjligheter inom bland annat odlingen av baljväxter och frukt.

Seminariet avslutas med en gemensam diskussion kring klimatanpassning av jordbruket för säkrad livsmedelsproduktion.

Detta är det fjärde seminariet i en seminarieserie om klimatförändringsfrågor arrangerad av KSLA:s kommitté för jordbrukets klimatanpassning.

Anmälan senast 9 november.

Program: se pdf-inbjudan ovan.


Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen till en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen till en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…