Internationella dagen för biologisk mångfald är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas den 22 maj varje år. Biologisk mångfald eller biodiversitet är ett samlingsbegrepp för all den variation som finns mellan och inom arter och livsmiljöer på jorden. KSLA arbetar ständigt med frågan på olika sätt!
Biologisk mångfald är grundläggande för upprätthållandet av olika ekosystemtjänster och en förutsättning för vår välfärd. I Sverige är förändringar i arters och naturtypers förekomst starkt kopplade till livsmedelsförsörjning och efterfrågan på råvaror och energi. KSLA uppmärksammar vikten av biologisk mångfald med olika aktiviteter, bland annat
Biologisk mångfald delas in i tre delnivåer:
Biologisk mångfald är inte bara en fråga för naturvården. Det handlar om såväl ekologiska, ekonomiska, kulturella som sociala aspekter på vårt samhälle och har därmed också stor betydelse för vårt jordbruk och skogsbruk. Omsorgen om den biologiska mångfalden behöver inkluderas i alla samhällets sektorer och politikområden. Även den pågående klimatförändringen påverkar utvecklingen av biologisk mångfald.
På det internationella planet behandlas den biologiska mångfalden i FN:s globala mål för hållbar utveckling, inom Konventionen om biologisk mångfald (CBD) och den Internationella panelen för biologisk mångfald (IPBES). På nationell politisk nivå är skogs- och jordbrukspolitiken jämte de av riksdagen antagna miljömålen centrala styrsystem. Men även Sveriges ställningstagande i de frågor om markanvändning, som aktualiserats av EU, kan få stor inverkan på den biologiska mångfalden. KSLA följer och bevakar kontinuerligt frågan.
Presentation av delbetänkandet och arbetet framåt För akademiens ledamöter
Protecting and restoring nature and ecosystems touches the very lifeblood of our societies and economies. Nature and ecosystems make up our life support system,…
En rapport från Kommittén för markkol och klimatnytta om dess arbete som startade år 2019.