Allvarliga samhällsstyrningar, kriser och krig har historiskt sett varit en stark drivkraft för spridning av allvarliga smittsamma djursjukdomar. När samhällets grundläggande funktioner hotas – hur går det då att upprätthålla smittskyddets? Vilka konsekvenser får en eventuell brist på det material, den kompetens, logistik och information som finns tillgänglig i ett normalläge? Hur bygger vi ett robust smittskydd?
Sverige har en lång tradition av förebyggande och bekämpning av djursjukdomar och är sedan länge fritt från flertalet av de allvarliga smittsamma djursjukdomar som förekommer i många andra länder. Det goda djurhälso- och djurvälfärdsläget i Sverige har uppnåtts i nära samverkan mellan statliga myndigheter, näring och branschorganisationer genom både lagstiftade och frivilliga åtgärder. En nära dialog, kommunikation och en god struktur, liksom kunskap och förståelse för vikten av friska djur samt tillgång till nödvändiga resurser, har bidragit till detta.
Vilka konsekvenser får en eventuell brist på samhällsstruktur för den veterinära verksamheten, den kompetens, logistik, det material och information som finns tillgänglig i ett normalläge? Hur bygger vi ett robust smittskydd? Dagen inleds med en internationell utblick där bland annat Olga Shevchenko, tidigare chefsveterinär i Ukraina, delger oss sina erfarenheter. Förmiddagens presentationer och diskussion hålls på engelska. Efter lunch fortsätter vi på svenska och tar del av det arbete som gjorts i Sverige. Välkommen med din anmälan!
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat, framtid och kompetensförsörjning.
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat,…
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet och där i fokus vid detta rundabordssamtal.
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i…