Beredskap och hantering av djursmittor i kris och orostider

Seminarium

Allvarliga störningar i samhällsstyrning, kriser och krig har historiskt sett varit en stark drivkraft för spridning av allvarliga smittsamma djursjukdomar. När samhällets grundläggande funktioner hotas – hur går det då att upprätthålla smittskyddets? Vilka konsekvenser får en eventuell brist på det material, den kompetens, logistik och information som finns tillgänglig i ett normalläge? Hur bygger vi ett robust smittskydd?

 


Beredskap och hantering av djursmittor i kris och orostider Mer information
Mer information

Sverige har en lång tradition av förebyggande och bekämpning av djursjukdomar och är sedan länge fritt från flertalet av de allvarliga smittsamma djursjukdomar som förekommer i många andra länder. Det goda djurhälso- och djurvälfärdsläget i Sverige har uppnåtts i nära samverkan mellan statliga myndigheter, näring och branschorganisationer genom både lagstiftade och frivilliga åtgärder. En nära dialog, kommunikation och en god struktur, liksom kunskap och förståelse för vikten av friska djur samt tillgång till nödvändiga resurser, har bidragit till detta.

Vilka konsekvenser får en eventuell brist på samhällsstruktur för den veterinära verksamheten, den kompetens, logistik, det material och information som finns tillgänglig i ett normalläge? Hur bygger vi ett robust smittskydd? Dagen inleds med en internationell utblick där bland annat Olga Shevchenko, tidigare chefsveterinär i Ukraina, delger oss sina erfarenheter. Förmiddagens presentationer och diskussion hålls på engelska. Efter lunch fortsätter vi på svenska och tar del av det arbete som gjorts i Sverige. Välkommen med din anmälan!


Att mäta biologisk mångfald – varför, hur och vad betyder de nya teknikerna?

29/4: Olika aspekter kring såväl befintliga som framtida mätningar av biologisk mångfald kommer att tas upp på det här seminariet, som är kommitténs slutseminarium.

Att mäta biologisk mångfald – varför, hur och vad betyder de nya teknikerna?

29/4: Olika aspekter kring såväl befintliga som framtida mätningar av biologisk mångfald…

Skogsnäringens roll i Sveriges försörjningsberedskap

11/4: Svensk försörjningsberedskap står inför stora utmaningar och skogssektorn är en central, men ofta förbisedd, del av lösningen. KSLA och IVA har analyserat skogens betydelse för beredskapen. De preliminära slutsatserna presenteras vid seminariet.

Skogsnäringens roll i Sveriges försörjningsberedskap

11/4: Svensk försörjningsberedskap står inför stora utmaningar och skogssektorn är en central,…

European Forest Policy and beyond – a discussion about the issues ahead

25/3: In this lunch talk, two of KSLA’s most recently elected international fellows will present their research relating to the forest and wood policy developments in the European Union.

European Forest Policy and beyond – a discussion about the issues ahead

25/3: In this lunch talk, two of KSLA's most recently elected international…

Växtnäring i fokus: Hur säkrar vi Sveriges livsmedelsförsörjning?

31/3: I det nya geopolitiska läget har Sverige en unik möjlighet att utveckla en ny industri inom växtnäringsproduktionen som kan stärka vår försörjningstrygghet. KSLA belyser frågan i ett gemensamt seminarium med och på IVA.

Växtnäring i fokus: Hur säkrar vi Sveriges livsmedelsförsörjning?

31/3: I det nya geopolitiska läget har Sverige en unik möjlighet att…