KSLA-podden utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet och vänder sig till alla som är intresserade av mat, miljö och naturresurser. Vad säger vetenskapen om vår gröna värld och vardag och hur visar beprövad erfarenhet oss på gröna lösningar och lärdomar?
Modern biotechnology and genetic tools are important when climate changes force us to develop new tools to secure future crops. Professor Pamela Ronald, Annika Åhnberg and Anders Nilsson, in the webinar ”Future Food Systems”, participate in this podcast. (2021-11-16)
KSLA-podden 12: Hur kommer det sig att vi inte ser mer resultat av hållbarhetsarbetet trots att det pågått så länge och vi vet så mycket? Lyssna på KSLA-podden så får du svar på detta och andra frågor! (2021-10-20)
Varför är det nyttigare för kroppen att äta lite kött och fisk ofta än en helt växtbaserad kost? Hur får vi konsumenterna att välja närproducerade växtbaserade proteiner? Experterna samtalar om kost, hälsa, klimat och hållbarhet (2021-09-21).
KSLA-podden avsnitt 10: Vilka växter ingick i en förhistorisk odling? Vilken roll spelade Romarriket för trädgårdarna i Norden? Svar på dessa och fler frågor i detta boksamtal om förhistoriska och medeltida trädgårdar utifrån det första bandet av ”Svensk trädgårdshistoria”.(2021-04-29)
KSLA-podden avsnitt 9: Om granbarkborrens härjningar på senare år. Vad har vi lärt oss av tidigare utbrott och hur får man stopp på dem? Vilka R-tal gäller för barkborrar och varför har försäljningen av tallplantor ökat markant på senare tid? (2021-04-07)
KSLA-podden avsnitt 8: Hur känner man igen granbarkborreskadad skog och hur länge kommer utbrottet att vara? KSLA-podden handlar den här gången om granbarkborrarnas härjningar, som startade med den extremt varma sommaren 2018. (2021-03-31)
KSLA-podden avsnitt 7: Om det intensiva skedet i svensk inrikespolitik, som förändrade jordbrukspolitiken från produktion av jordbruksvaror till biologisk mångfald och andra miljöaspekters samt starten av vårt nutida klimatarbete, publiceringen av Rachel Carsons bok ”Tyst vår” 1962. (2021-02-25)
KSLA-podden avsnitt 6: Om hur vi anpassar, utvecklar och stärker svenskt jord- och skogsbruk för att bidra till klimatnytta på bästa sätt. (2021-02-15)
KSLA-podden avsnitt 5: Hälsan och välbefinnandet har mycket att vinna på att vi tar till oss nya kunskaper inom området – det är aldrig för sent att ändra invanda mönster och vanor. Välkommen att lyssna och lära av forskarna, läkarna och professorerna Tommy Cederholm och Mai-Lis Hellenius i KSLA-podden ”Leva…
KSLA-podden avsnitt 4: Från medeltidens krogliv till dagens. Detta boksamtal gör en kortfattad resa genom den politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historien. (2021-01-12)