Skogsskador – idag och i morgon – Aktuellt från KSLA nr 1-2023

Rapport från ett seminarium den 6 december 2022.


Det vi inte producerar i fredstid kan inte produceras i kristid Mer information
Mer information

Seminariet ”Skogsskador – idag och imorgon” utgjorde finalen för en kommitté som varit aktiv i tre år och som varit inriktad på att uppmärksamma biotiska och abiotiska skador på skog. Alldeles före mötet gavs KSLAT nr 7-2022 ut som sammanfattade flera av de aktiviteter som organiserats av kommittén.

Tyngdpunkten för seminariet låg på att blicka in i framtiden. En samtalsgrupp diskuterade nya tankesätt:

  • ett mer resistent odlingsmaterial där nya landvinningar inom molekylärbiologi, systematisk testning av träd, och genetisk teori kommer att bli betydelsefulla;
  • möjligheter med nya skötselmetoder med integrerad riskhantering, där mångfald och välväxande träd är viktiga mål;
  • betydelsen av att ta till sig tekniska landvinningar, inte minst när det gäller digitala data och artificiell intelligens, vi kommer att kunna hantera enskilda träd med precision i en snar framtid;
  • hur man hanterar osäkerhet och arbetar med olika intressegruppers förståelse för målbilder, besluten behöver hantera olika mål, stor variation och osäkerhet i planeringsmodellerna.

En paneldiskussion tog upp hur det önskade läget i framtiden ser ut: Mer hänsyn till biologisk mångfald, mer varierad skogsskötsel, fortsatt giftfritt skogsbruk, fler trädslag och förstås minimering av skogsskador är delar av framtiden.

Seminariet kan ses här.


Leder EU:s strategi ”Från jord till bord” till en hållbar livsmedelskedja? – KSLA Nytt & Noterat nr 3-2021

Rapport från ett seminarium den 14 januari 2021.

Leder EU:s strategi ”Från jord till bord” till en hållbar livsmedelskedja? – KSLA Nytt & Noterat nr 3-2021

Rapport från ett seminarium den 14 januari 2021.

Förteckning över utländsk historisk litteratur om mat och livsmedel i KSLA:s bibliotek

Utländsk historisk litteratur om mat och livsmedel i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek.

Förteckning över utländsk historisk litteratur om mat och livsmedel i KSLA:s bibliotek

Utländsk historisk litteratur om mat och livsmedel i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek.

Förteckning över Carl Malmströms skrifter och artiklar m m

Förteckning över professor Carl Malmströms skrifter, artiklar m m om botanik, skogshistoria, torvmark och mycket annat.

Förteckning över Carl Malmströms skrifter och artiklar m m

Förteckning över professor Carl Malmströms skrifter, artiklar m m om botanik, skogshistoria, torvmark och mycket annat.

Peter Hernquists Horticultura och Trägårdskonsten

Med inledning av Catharina Svala.

Peter Hernquists Horticultura och Trägårdskonsten

Med inledning av Catharina Svala.